آیا انتخاب کادر هیئت بر عهده شما بوده یا از خارج هم دخالت داشته اند؟
چون کادر ما یک کادر علمی است گزینش افراد خودشان هستند و درب ورودی ما خیلی بزرگ است و خود به خود کسانی به این سیستم کشیده می شوند که توانمندی علمی داشته باشند و وقتی فردی توانمندی نداشته باشد خود به خود از این سیستم حذف می شود.
اقای دکتر منصور روزه دار رئیس هیئت پزشکی در گفتگوی اختصاصی با خبرنگار خبرگزاری ایپنا واحد خوزستان :
- متولد چه سالی هستید؟
۱۳۴۶
- هیئت پزشکی را چند سال بدست گرفتید؟
من یک مقدار با روسای هیئت های پزشکی دیگر استان ها متقاوت هستم چون فقط دو رئیس هیئت داریم که در دو استان مختلف رئیس بودند حدود سه دوره انتخابات رئیس هیئت بوشهر بودم و به همین میزان هم در استان خوزستان کلا می شود ۲۲ سال چون دوره آخری که بوشهر بودم بعد از گذشت یک سال انتقالی گرفتم و به دست دوستان سپردم.
- الان غیر از هیئت کجا شاغل هستید؟
چند پست دارم . در پزشکی قانونی استان هستم و استخدام رسمی قوه قضائیه و در بیمارستان آریا هم مسئولیت داریم.
- رشته پزشکی شما چیست؟
پزشکی قانونی و مدارک متعدد طب ورزش
- زمانی که هیئت پزشکی را تحویل گرفتید چه شرایطی حاکم بود؟
من کلآ آدم مثبت نگری هستم همیشه نیمه پر لیوان را می بینم قطعا هر کدام از دوستانی که قبل از من بودند خیلی چالش داشتند و شکی نیست که توجهشان به این بوده که فعالیتشان رو به جلو برود. حتما هر رئیسی که می آید یک تفکر و استراتژی جدیدی دارد که قطعا من تفکری داشتم که با دوستان قبل از بنده فرق داشت که باعث شد مجبور بشویم بعضی از بناها را از نوع بسازیم که این باسازی دال بر این نیست که ساخت این بناها و کار دوستان اشتباه بوده است. روز به روز علم پیشرفت می کند و ورزش هم لازم است که یک زیر ساخت هایی برایش تعریف بشود. بعضی از کشورها از این دیدگاه علمی سود خیلی می برند. مثل کانادا، استرالیا با اینکه از لحاظ جسمی خیلی برتری نسبت به بازیکنان ما ندارند اما رتبه های المپیک آنها متفاوت است. که آن هم به خاطر تعاریف علمی متفاوت است.
- اتفاقات خوب و بد در دوره ریاست شما چه بوده است؟
هیچ اتفاق بدی وجود ندارد چون تجربه است و استفاده از شکست ها تبدیل به اتفاق خوب می شود ولی وقتی که من روی کار آمدم شرایط طب ورزش مربوط به آن زمان فضای مناسب نداشتیم. امکانات علمی جوابگوی نیازمندی های ما نبود. ما در این مرکز به عنوان کادر درمان کوچک بودیم که در حوزه پیشگیری، آموزش، درمان و باز توانی باید خدمات ارائه کنیم. اولین چیزی که باید ارائه می دادیم بحث سخت افزاری بود که داشتن یک ساختمان مناسب برای طب ورزش و کنار آن جایگاهی که بتوانیم این خدمات را ارائه بدهیم مثل فیزیوتراپی مرکز حرکات اصلاحی، مثل درمانگاه که در ارتباط با این ها قدم برداریم که خوشبختانه جزو اولین هیئت هایی بودیم که توانستیم یک ساختمان خریداری کنیم و تمام مرکز مان فقط مرکز استان نبود که الان خوشبختانه هیئت پزشکی ما جزو سه هیئت کشور است. که سال هاست ادامه دارد و این نشان دهنده این است که هیئت پزشکی استان خوب کار می کند.
- در این مدت ریاست شما کدام هیئت ها بوده اند که دوپینگ زیاد داشته اند؟
بعضی از رشته ها هست که مستعد به دوپینگ هستند. چون ورزشکاران تمایل دارند که یک سری دلایل شخصی ورزشکار و یک سری دلایل جامعه از ورزشکار می خواهد ( مربی، خانواده، جایگاه اجتماعی، بحث مالی، ) متاسفانه در چند سال گذشته در چند رشته دوپینگ داشتیم مثل وزنه برداری که همیشه زیره ذره بین جهانی هست و دیگر رشته ها
مثل (کشتی، فوتبال و چند رشته دیگری جدیدا وارد موضوع شدند. مثل دوچرخه سواری، ولی کلآ رشته هایی که بحث قدرتی مطرح باشد دوپینگ هم هست. که با همین دیدگاه
vada (سازمان مبارزه با دوپینگ جهانی) یک دیدگاه کلی دارد که نظارت را برعهده
Ioac ها گذشته که در کشورها هم NADOها یا همان زیر مجموعه VADAها فعالیت خیلی گسترده ای دارد و تمام رشته های ورزش را کنترل دوپینگ به صورت خارج و داخل مسابقات دارد انجام می گیرد.
- در استان چند درصد دوپینگی داریم؟
نسبت به ورزشکاران حرفه ای واقعا درصد خیلی پایین است.
- آیا تا به حال شده پیشنهاد مالی برای بازیکن دوپینگی داشته باشید؟
با توجه به این که من مامور DCO (کنترل دوپینگ هستم) قطعا تمام زیر مجموعه های VADOها و نماینده گان آزمایشگرها و…. غربال شده اند و افرادی هستند که در مقابل وسوسه ها مقاومت داشته باشند و این باعث می شود که با توجه به فرهنگ سازی در جامعه این تفکر که بعضی ها که بخواهند پیشنهاد خلاف داشته باشند محدود بشود ضمن این که ما خودمان شرایط را محدود می کنیم که تخلف اتفاق نیفتد چون اگر پیش بیاید ما موظف به گزارش هستیم ، که این گزارش برای ورزشکار عوارض بدی دارد.
- دستگاه هایی که به اجرا گذاشته اید چه دستگاهایی هستند؟
ما یک فعالیت هایی داریم که یک مورد آن بحث پیکر سنجی ورزشکاران است که ما یک مرکزی را راه اندازی کردیم به نام مرکز حرکات اصلاحی که در همین راستا یک سری ابزار نیاز بود برای رفع نیازهایمان که سعی کردیم دستگاه های دستی را کمتر استفاده کنیم.
در راستای علمی دنیا به سمت دستگاه های دیجیتالی برویم که خیلی ها تولید داخلی هستند مثل اسکن کف پا، و معتقد بودیم باید بتوانیم حرکات اصلاحی و ساختار فرد هم درست بکنیم که با وجود محدودیت های فضایی یک برنامه نرم افزاری طراحی کردیم و به چند باشگاه برتر استان فرستادیم که مربی آن تمرینات را به آن ورزشکار می دهد و مدتی بعد آن فرد حضور پیدا می کند و پیشرفت کمبود ناهنجاری را چک می کنیم که این کار در هیچ جای دنیا تاکنون اتفاق نیفتاده است.
- ایده ها و برنامه هایی که خودتان برای آینده هیئت پزشکی دارید را بیان کنید؟
من یک مقدار بلند نظر هستم و اینکه ما داریم برای جامعه سلامت ورزش کشورمان می گیریم و باید تصمیمات مستمر و عاقلانه و امکان پذیر باشد با توجه به هزینه های محدودی که داریم. و دیگر اهدافی که برای هیئت در نظر گرفتم این است که مراکز مجهز کلینیک طب ورزش داشته باشیم که از صفر تا صد یک فرد آسیب دیده بتواند آنجا درمان شود و در آنجا بتواند وضعیت معاینه، درمان، تشخیص و بازتوانی اش در یک سیستم منسجم و متمرکز انجام بشود.
- نظرتان راجب به همکاری نکردن هیئت ها با هیئت پزشکی چیست؟
بر اساس آمار وزارت ورزش حداقل باید ۱۰ درصد جامعه ما جزو ورزشکاران محسوب بشوند و ورزش وارد فرهنگ جامعه ما بشود. و زمانی به این آمار قطعی می رسیم که هرفرد کارت خدمات درمانی هیئت ورزشی داشته باشد و هر ورزشکاری که می آید عضو این خانواده بشود و با عضویت ورزشکار از خدمات، درمان، نقص عضو و حتی فوت در ۳۶۵ روز سال بهره می برد. و این کارت معیار برای بودجه هیئت هم هست و هر چه این آمار بیشتر باشد تسهیلات هیئت ها هم بیشتر است. ولی متاسفانه یکی از کم رنگ ترین قطب های بعضی از هیئت های مالکین است و به بیمه ورزشکاران توجه ندارند و وقتی که ورزشکار آسیب دیده تازه متوجه می شوند که باید وارد این جرگه بشوند. و نمی دانم چه طور بگویم که این کار را انجام دهید و ما برای اینکه به شما خدمات بدهیم داریم از شما خواهش می کنیم. این دغدغه برای همه مسئولین ارشد وجود دارد و سیستم نگرش تغییر کرده و باید به صورت پایه ای و قوی با این موضوع برخورد بشود. ما حدود ۹۵۰ باشگاه بدن سازی در سطح استان داریم که زیر مجموعه بدنسازی و آمادگی جسمانی هستند که بیشتر در معرض استفاده مواد نیرو زا هستند که وقتی ما می رفتیم تخلف را می دیدیم و اعلام می کردیم و قانون مجازاتی وجود نداشت تا این که ۲سال گذشته وزارت بخشنامه ای صادر کرد برای برخورد با باشگاه متخلف که تعداد زیادی از این باشگاه ها تعطیل شوند و خوشبختانه امسال هم برای انجام این نظارت ها دانشگاه علوم پزشکی هم وارد کار شده است.
و این را خاطر نشان بشوم که مکمل ها جزو داروها هستند و باید در داروخانه به فروش برسد و ناظر بر این معاونت دارویی است.
خانواده ها فرزندانشان را می فرستند سالن ورزش که یک فرزند سالم داشته باشند ولی متاسفانه وقتی مربی نما وجود دارد و مکملی می فروشد به ورزشکار، هورمون های جنسی به کودک تزریق می کند که خانواده نمی داند چون نمی بیند و وقتی همه این ها را وقتی در کنار هم قرار بدهیم خطراتی که برای رفتارهای پر خطر بچه ها وجود دارد کمتر از خطر مواد مخدر نیست آن هم در جایی مثل اماکن ورزشی که شخصیت سالمی دارد.
- آیا هیئت پزشکی نشستی با شهرداری برای مشورت با هیئت ها قبل از انجام زیر ساخت ها داشته داشتند؟
جلسات متعدد با نمایندگان شهرداری داشتیم که در خواست هماهنگی با هیئت پزشکی را داشتیم ولی نکته دیگر که استان ما و با بقیه استان ها را دچار تفاوت می کند و در راستای هماهنگی با شهرداری گرمای استان و آلودگی ریزگردها است که امکاناتی که در استان ما در استان های دیگر باید متفاوت باشد. و واضح است بگویم سرانه ورزش در استان ما نسبت به دیگر استان ها چند برابر است چون ما باید سالن سر پوشیده تهیه کنیم با تهویه هوایی مناسب پس در این تجهیزات ورزشی و سخت افزاری در استان ما باید کاملآ متفاوت با دیگر استان ها باشد و قطعا هزینه های سنگینی هم دارد. بنابراین لازم در ساخت این تجهیزات کارشناسی حتما انجام بشود و خوشبختانه در ۲ الی ۳ سال اخیر شهرداری ها وارد فعالیت های ورزشی شدند بخصوص در مناطق حومه.
- خلاصه ای از هیئت پزشکی؟
همیشه پزشک از قدیم به عنوان حکیم شناخته می شد. این حکمت از باب درک علم بود. پس انتظار مردم از این قشر زیاد است. پس انصاف بر این است که نیازها درک و پاسخ داده شود و در هیئت من این بار پاسخ بر عهده من است. و در ابعاد مختلف از کارشناس های مختلف استفاده بشود.
- روزهای سخت کاری شما چه موقع می باشد؟
کار پزشکی شیرین است هر وقت که سخت ترین روز کار باشد شیرین ترین روز است.
- قشنگ ترین خاطره ریاست هیئت؟
راه اندازی مرکز فیزیوتراپی و آب درمانی بود.
- تلخ ترین خاطره ریاست هیئت؟
زمانی که در بوشهر رئیس هیئت بودم وسط کار رها کردم و منتقل شدم و نتوانستم هدف هایم را به نتیجه برسانم و متاسفانه یکی دو مورد فوت ورزشکار بود.
- حرف دل؟
ما خوزستانی ها آدم های دل سوخته ای هستیم جنگ را دیدیم که باعث شده است سنگ داخلمان سخت باشد و به سختی خم می شویم این قدر مقاومت می کنیم تا در نهایت پودر بشویم.
مردم ما نیاز دارند هر مسئولی که می آید هر کاری که می تواند انجام بدهد و بداند که پاداش دو جهان را دارد. من مسئول باید این قدر کار کنم که دل سوختگی مردم را کم کنم.

روزه دار
Saturday, 19 July , 2025